Propozycja na piątkowy wieczór? Wybierz duet sushi!

Piątkowy wieczór, to najlepszy czas na zorganizowanie spotkania z przyjaciółmi. Można pójść z nimi na koncert, potańczyć lub udać się do restauracji. Można także zorganizować spotkanie w domu, ale należy wówczas zadbać o muzykę, napoje oraz dobre jedzenie. Istotne znaczenie ma jednak nie tylko ładny wygląd i dobry smak potraw, ale przede wszystkim wielkość porcji oraz łatwość jedzenia. Idealną przekąską na imprezę jest sushi.

Dlaczego warto jeść sushi?

Sushi jest smaczne, lekkie i łatwo przyswajalne dla organizmu. Jego głównym składnikiem jest ryba, dlatego potrawa jest bogata w kwasy omega-3, mające dobroczynne działanie na układ neurologiczny i sercowo-naczyniowy. Zastosowany ocet ryżowy ma silne działanie przeciwbakteryjne i przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Marynowany imbir zwiększa koncentrację, działa przeciwobrzękowo oraz łagodzi dokuczliwe bóle głowy i bóle miesiączkowe. Wodorosty nori to wzmacniacz metabolizmu, a także cenne źródło witamin i minerałów, a sos sojowy zawiera dużą ilość żelaza i białka, które wspomagają trawienie. Wykorzystywany chrzan wasali zawiera witaminę C oraz wykazuje działania antybakteryjne.

Sushi na imprezę

Organizacja spotkania w gronie znajomych w stylu azjatyckim ma dużo zalet – można nie tylko spróbować wybornych potraw, ale przy okazji poznać bogatą kulturę kraju kwitnącej wiśni. Japoński duet sushi bardzo elegancko prezentuje się na stole. Sushi przyrządzane jest na wiele sposobów – można je podać z dodatkiem owoców morza, warzyw oraz wodorostów i grzybów. Dzięki sporej różnorodności każdy uczestnik imprezy może spróbować wielu odmian. Ponadto wszystkie porcje mają wielkość pozwalającą na zjedzenie każdego kawałka w całości – sushi można skonsumować bez konieczności siadania do stołu. Dodatkową zaletą duetu sushi jest fakt, że przygotowane porcje dostarczają sporo energii – dzieje się to za sprawą ryżu, który zawiera złożone węglowodany. Ponadto sushi jest bogatym źródłem witamin, a także żelaza, więc świetnie sprawdzi się również jako danie dla anemików.