Wyżywienie w firmie. Czy catering to dobry pomysł?

Catering to usługa polegająca na dostarczaniu żywności do dowolnego miejsca. Nie oznacza to jednak jedynie zimnych zakąsek. Do cateringu jak najbardziej można dołączyć ciepłe dania obiadowe. Warto pamiętać, że regularne zamówienia w dużej liczbie z pewnością uatrakcyjnią cenę takiej usługi. Dlatego właśnie wiele firm decyduje się na korzystanie z cateringu w ramach doboru sposobu żywienia pracowników.

Dostosowany do potrzeb firmy

Wyżywienie w firmie. Czy catering to dobry pomysł?

Znaczna część naszego społeczeństwa spędza w miejscu pracy coraz więcej czasu. Tak długie przebywanie poza domem wpływa na zmianę stylu życia, również warunków żywieniowych. Dlatego coraz więcej pracodawców decyduje się na to, aby zapewnić obiad – główny posiłek dnia – swoim pracownikom. Wówczas warto zapoznać się z ofertą cateringu dla firm.

 

Na co dzień i od święta

Prawidłowo skomponowany obiad powinien dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie nie przeciążać go. Dzięki czemu pracownik po przerwie obiadowej może z powrotem efektywnie wykonywać swoje obowiązki. Pracodawca, zamawiając usługę cateringu dla firm, zyskuje możliwość zapewnienia podwładnym obiadów zgodnych z ich upodobaniami i oczekiwaniami kulinarnymi. Możliwe jest to dzięki wszechstronnej ofercie, w której znajdują się tradycyjne potrawy wierne kuchni domowej, ale też chętnie wybierane zestawy o obniżonej zawartości kalorycznej – fit, bezglutenowe czy wegetariańskie. Z uznaniem spotykają się dania z makaronów czy sałatki. Korzystanie z dowożonych obiadów w dni pracownicze to praktyczne i wygodne rozwiązanie. Jednak warto pamiętać, że nie samą pracą firma żyje, ale jej pracownicy biorą także udział we wspólnych eventach z okazji ważnych dla ich życia zawodowego wydarzeń. Udane spotkanie pracownicze nie może odbyć się bez pysznego poczęstunku zamówionego w ramach cateringu dla firm. Spotkanie uświetni pierwszorzędnie skomponowane menu, którego zaletą będzie atrakcyjny sposób serwowania. Zamawiając zatem catering na imprezę firmową, nie musimy martwić się o jego obsługę.

 

Dlaczego catering dla firm ma tyle zalet?

Przepisy prawne wymagają, by pracodawca zapewnił ciepły, regeneracyjny posiłek dla osób pracujących w warunkach szczególnie uciążliwych. Natomiast również w zakładach pracy, gdzie wykonywanie obowiązków odbywa się w przyjaźniejszej atmosferze, popularne stało się fundowanie obiadów przez pracodawców. Wpływa zapewne na te decyzje korzystnie skalkulowany koszt usługi. Wyżywienie grupowe związane z zamówieniem większej ilości posiłków pozwala uzyskać atrakcyjną cenowo ofertę dla firm. Korzystanie z usługi cateringowej dla firm pomaga usprawnić organizację dnia pracy. Dzięki wyznaczonej porze posiłku pracownicy mogą dysponować wspólną konkretną przerwą obiadową. Tym samym w akceptowalny sposób zyskują krótki odpoczynek od obowiązków i uzupełniają zapasy energetyczne. W zrozumiały sposób zapewnienie cateringu dla firm sprawia, że pracownicy czują się docenieni, a tym samym dostrzegają w swoim zatrudnieniu więcej korzyści. Pamiętajmy, że wspólne posiłki obiadowe czy podczas spotkań branżowych integrują środowisko pracownicze i poprawiają relacje pomiędzy jego członkami. Poczucie przynależności do miejsca zatrudnienia wpływa znacząco na jakość wykonywanych obowiązków, a to przecież od zaangażowania pracowników zależy sukces firmy.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.